Tandplak en tandsteen

Tandplak & tandsteen

Bij een slechte mondhygiëne ontstaat tandplak. Tandplak bestaat uit verschillende bacteriën die zich vormen als een zacht en kleverig laagje rondom de tanden en kiezen. Het zijn ook deze bacteriën cariës (gaatjes) en  tandvleesontsteking veroorzaken.
Wanneer de plak niet dagelijks voldoende wordt verwijderd, dan kan ze gaan verkalken door de kalk uit het speeksel. Deze verkalkte tandplak wordt tandsteen genoemd. Op het ruwe oppervlak van tandsteen vormt zich gemakkelijk nieuwe tandplak. Een goede reiniging is dus van levensbelang voor het behoud van tanden en kiezen. Naast goed poetsen is ook interdentale reiniging erg belangrijk. Interdentale reiniging wil zeggen dat tussen de tanden met behulp van tand flos tandenstokers of ragers plak verwijderd wordt. Als aanvulling kan een mondspoelmiddel gebruikt worden, alhoewel uit onderzoeken niet blijkt dat dit veel extra effect heeft.

Behandeling

Naast de dagelijkse reiniging is het verwijderen van tandsteen bij de halfjaarlijkse controle ook van belang. Daar u deze tandsteen niet zelf kunt verwijderen is het verstandig hiervoor een afspraak te maken met uw tandarts.
Het tandsteen wordt verwijderd door middel van (ultra)sone instrumenten en handinstrumenten. Achteraf wordt met een polijstpasta het tandoppervlak weer glad gemaakt zodat nieuwe plak zich, moeilijker kan hechten aan het tandoppervlak.