Extractie

Hoe wordt een tand of kies getrokken?
Zodra de verdoving goed werkt word de kies met een speciaal instrument een beetje los gewiebeld. Als het element al een beetje los zit trekt de tandarts met een tang de tand of kies eruit. Hij maakt daarbij meestal een draaiende of wrikkende beweging waardoor een lichte druk en wat gekraak hoorbaar is. Hier moet u niet van schrikken want dit is heel normaal. De ingreep verloopt pijnloos.

Wat is belangrijk na het trekken van een tand of kies?

  • het eerste half uur goed op een gaasje dicht te bijten.
  • niet spugen of spoelen.
  • geen zwaar werk verrichten of tillen maar rustig aan doen.
  • geen alcohol drinken of roken.
  • na extractie in de bovenkaak niet hard je neus snuiten.
  • bij nabloeding een gaasje of schone zakdoek dubbel vouwen, op de wond leggen en een half uurtje dicht bijten. Als dit niet werkt alsnog uw tandarts raadplegen.
  • bij napijn kunt u rustig een paracetamol of ibruprofen bruis innemen maar geen aspirine.
  • na het trekken kunt u de wang koelen met een zak met ijs indien nodig.

Wachten met eten en warm drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Voordat er een kies wordt getrokken moet u ruim van tevoren melden of u een antistollingsmiddel gebruikt. Als u geneesmiddelen slikt, moet u deze gewoon innemen. Het is altijd raadzaam een lijstje bij u te hebben waarop vermeld staat welke geneesmiddelen u gebruikt.

Genezing

Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen. Drinken mag natuurlijk wel.

Wat is slecht voor de genezing?

Alcohol en roken vertragen de genezing van de wond. Zie hier daarom vanaf. Laat ook geen pijnstiller op de plek waar de pijn is smelten. Sommige pijnstillers kunnen op de plaats van de wond extra irritatie veroorzaken.

Wanneer kunt u weer eten?

Als de verdoving is uitgewerkt, mag u gerust weer voorzichtig eten en drinken. Wacht altijd met kauwen totdat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Anders bijt u op uw wang of lip.

Wanneer kunt u weer tandenpoetsen?

U kunt uw tanden en kiezen weer normaal poetsen na het trekken. Doe het wel een beetje voorzichtig op de plaats waar net uw tand of kies is getrokken.