Behandelingeninformatie

Door onder andere slechte mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. De zure afvalproducten van de bacteriën in de plaque ontkalken het tandweefsel. Als deze ontkalking maar lang genoeg doorgaat krijg je vanzelf een gaatje.

Er zijn 3 soorten tandkleurige vullingen die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom gebruiken wij in onze praktijk composiet vullingen. Composiet vullingen zijn er in verschillende tinten om de vullingen zo min mogelijk op te laten vallen.

Behandeling

De vullingen worden als volgt gelegd:

  • Eerst wordt er geëtst
  • Daarna komt er primer en bonding (dit wordt eerst uitgehard met een lamp met blauw licht (LED-lamp)
  • Als laatste wordt de vulling aangebracht, wat ook weer met de lamp wordt uitgehard

Het ligt aan de grootte van de vulling of er een bandje gebruikt moet worden voor de goede vorm van de vulling. De composietvulling slijt niet zoals amalgaamvullingen.

Witte vullingen

Deze vullingen hebben de volgende voordelen:

  • Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.
  • Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven
  •  De plaktechniek zorgt voor een goede hechting van de vulling waardoor de tand of kies weer sterker wordt.