Spoedgevallendienst

Spoedgeval?

Tijdens de openingstijden van de praktijk kunt u gewoon contact op nemen met de praktijk. Buiten de openingstijden van onze praktijk kunt u contact op nemen met de Mondzorgpoli van de Slotervaartziekenhuis. Deze spoeddienst is dag en nacht te bereiken op het telefoonnummer:

Houdt u er rekening mee dat er contant dient afgerekend te worden tijdens de spoeddienst!

Wat is een spoedgeval?

Niet alle klachten en problemen vallen onder de noemer “spoedgeval”. Zo zijn uitgevallen vullingen, losse (nood-)kronen of -bruggen geen spoedgevallen.
Onhoudbare kiespijn, een uitgeslagen of afgebroken tand door een ongeval en een nabloeding na tandheelkundige behandeling vallen echter wél onder de spoedgevallenregeling. Het gaat hier dus in principe om klachten waarvan de behandeling niet tot de volgende dag of tot na het weekend kan worden uitgesteld.

Tand los of afgebroken

Door een klap of ongeluk kan een tand afbreken of helemaal los komen.

Wat moet u doen als een tand los is?

1. Zoek de tand snel op en pak de tand vast bij de kroon, het deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is. Kom liever niet aan de wortel van de tand. Als je aan de wortel komt is de kans kleiner dat de tand weer wil hechten in de kaak.

2.Spoel de tand schoon in een bakje melk. Als er geen melk voorhanden is, kan de tand schoongelikt of schoon gezogen worden. Het is beter de tand niet in contact te brengen met water omdat nog levende cellen van het wortelvlies dit vaak niet overleven. Dat maakt de kans op genezing kleiner. Poets de tand niet schoon met een borsteltje of een schoonmaakmiddel. 3. Het is het beste de tand terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit niet, zorg dan in elk geval dat hij vochtig blijft. De tand mag in geen geval uitdrogen. Is de tand langer dan een half uur droog geweest, dan kan hij nauwelijks meer met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje tot aan het bezoek aan de tandarts. Het beste is de tand in een beker met melk te doen.Als er geen melk in de buurt is, kan de tand ook los in de mond worden bewaard, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Ga altijd direct naar de tandarts! Een melktand mag nooit worden teruggeplaatst, omdat dit het gebit permanent kan beschadigen.

Wat moet u doen als een tand is afgebroken?

Als er een stuk van een tand is afgebroken, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Op het breukvlak kan namelijk een ontsteking ontstaan. Neem het afgebroken deel van de tand altijd mee. Vaak kan het worden teruggeplaatst en anders wordt de tand hersteld met witte vulling. Aan een afgebroken melktand doet de tandarts doorgaans niets, omdat een kind deze rond zijn zesde jaar wisselt voor een blijvende tand. De tandarts beperkt zich meestal tot het eventueel glad slijpen van de scherpe rand van de tand, zodat het kind zijn tong niet beschadigt.