Kronen en bruggen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:

  • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken.
  • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken.
  • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen.

Verzorging

Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen. Het is belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

Er bestaan 2 verschillende soorten kronen:

  • Metaal-porselein kroon
  • Volledige porseleinen kronen

Metaal-porselein kroon
Deze kroon bestaat uit een metalen kap, overbakken met porselein zodat het metaal niet zichtbaar is.

Volledig keramische kroon
De volledig keramische kroon is metaalvrij met een kern van keramiek overbakken met porselein. Meestal wordt voor de kern aluminiumoxide toegepast. Nadeel hiervan is dat er geen grote bruggen mee kunnen worden gemaakt. Bij grote bruggen wordt zirconiumoxide gebruikt (een materiaal uit de ruimtevaart) dan kunnen tot 12-delige bruggen gemaakt worden. Deze kronen zijn echter kostbaarder in aanschaf.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.

Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:

  • voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn;
  • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien en
    (Als tanden of kiezen ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naast elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.)
  • verbetering van het uiterlijk.

Door gebruik te maken van speciale legeringen kunnen metaaldelen met duurzaam porselein opgebakken worden. Door het opbakken van porselein ontstaat een verbinding met de metaalconstructies. In tegenstelling tot kunststof is porselein slijtvast. Zelfs kauwvlakken zijn van porselein te maken.

Het glazuur van porselein is zeer weefselvriendelijk waardoor het ook mogelijk is delen die in contact staat met het mondweefsel met porselein te bedekken.

Soorten bruggen

Er bestaan 3 verschillende soorten bruggen:

  • Etsbrug
  • Pijlerbrug
  • Cantileverbrug

Etsbrug

Een etsbrug wordt geplaatst als er slechts een element ontbreekt en wanneer de buurelementen gaaf zijn.
Voor een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. Een etsbrug wordt vooral gebruikt te vervanging van een of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciaal cement aan de binnenzijde tegen de tanden geplakt. Een etsbrug functioneert meestal als een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld in afwachting van implantaten. Een groot voordeel van een etsbrug is dat hij altijd, zonder schade aan te richten, kan verwijderd worden.

 

Pijlerbrug

Een pijlerbrug is een brug waarvan een of meerdere elementen ontbreken en waarvan de buurtelementen als houvast dienen voor de brug.

 

Cantileverbrug

De cantileverbrug word toegepast als er aan een bepaalde kant van het gebit geen buurelementen aanwezig zijn.

Hoe lang gaat een brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een kroon of een brug al voortijdig wordt beschadigd.